Sunday, October 2, 2011

Suur Soolajärv, Antiloobisaar ja oktoobripäevitus

01. oktoober. Euroliidu juhiload ja pangakaart näpus kõmpisime Avise autorendi poole Loganis, oma tellitud väikeauto järele. Teadmata, kas kõik sujub. Sujus nii, et võin taas oma väikest kodumaad kiita - süsteemid, mida siingi vajame, toimivad ja on tunnustatud. Vajutasin (minujaoks ikka üsna suure auto) Dodge käivitusnupule ja teekond teemal "Vaatame, mis ette satub, aga Soolajärves tuleb ujuda" viis meid Loganist lõunapoole. GPS oli ikka abiks, sest isegi siis, kui teed tead, on tore, kui keegi tädi sinuga vahel räägib.
Viisakusest vastad ka ja mõtled, kuidas ta sealt satelliitidelt nii hästi näeb, kuhu me peame pöörama. Tädi hea omadus on ka, et ta oskab vait olla.

Meie hämmastuseks ei teadnud mitmed kohalikud (nt kohvikupidaja ja autorentija), kust kõige paremini Soolajärve juurde saab või mida vaadata, sest nad lihtsalt polnud eluski seal käinud. Sellest esialgu veel midagi suuremat üldistamata leidsime Noore Naise Džiibiga (ehk läheb ka edaspidi vaja, lühendan siis NND), kes Antiloobisaart kiitis ja sinna juhatas. Kõik sellel päeval ületas meie igasuguseid lootusi. Isegi reisi lõpus kohatud 2 antiloopi, keda pidi saarel kirjade järgi massiliselt kohtama.
Antelope island on PhotoPeach



Suurest Soolajärvest puudub vete väljavool. Sissevoolavad jõed toovad mineraaliderikast vett juurde, kuumuse tõttu toimub pidev aurustumine ja nii soolad paigale jäävadki. Järve soolsus kõigub piirkonniti 4 - 25 %-ni (st kuni 250 promilli), mis on Surnumere soolsusest natke vähem (seal ca 35%). Ujumispaigas püsisime siputamata veepinnal küll. Kasutasime rannarõivastena uhiuusi tavatrussikuid ja tegime näo, et meil ongi nii kombeks. Niikuinii polnud meie paljad valged ihud ja pikem jahedamas vees viibimine siin sellisel aastajal päris kohased, asi see väike riietuse "rahvuslik" eripära siis! Oktoobripäike võttis meid, kolme eurooplast, korraks rannas ka mõnusale unele, nikaraagualasel on sellisest palavusest muidugi kõrini ja tema otsis varju.
Päeva lõpus kohtasime ka saare nimiosalisi ja paari pühvlit, kes täitsid seega 2 viimast linnukest meie päevasoovide ennustamata reas.

No comments:

Post a Comment