Thursday, September 29, 2011

Edukators

...just nimelt "k"-ga, sest niisuguse pealkirjaga on Saksamaa film, mida Ülikooli raamatukogus täna vaatamas käisime. Paljuski kulgeb ka meie elurütm "educator'ite" ("c"!) keskel ja kes me isegi muud oleme. Filmi vastu huvi tundjatele:

Meile meeldis.
Kooliskäimine õpilasena on ka päris tore. Oleks muidugi hulk kuuldud või kuulmata tarkusi jagada, aga kes see jõuaks ja kas oleks mõtet seda ajaveebi lisada... Ühes loengus näidatud videolõik mõttearenduseks:


Kui täna-eile kuuldust midagi esile tuua, siis paar tuntud tõsiasja, mille mõjust haridusele, koolidele ja õppekavale sügavamalt järele mõelda: a) USA on immigrantide maa/riik oma tohutu mitmekesisusega. Suurimad sisserännulained toimusid 1900-1910, mil saabujad olid peamiselt Euroopast ning 2000- 2010 jne, mil saabuti peamiselt Lõuna-Ameerikast (41%) ja Aasiast  (34%).  b) demokraatia on küll meilgi väärtustatud, ent siin on see midagi veel hõlmavamat, puutumatumat...kuni üle vindi keeramiseni (tundub). Keskharidusse võetakse kõik soovijad, st ka nende 12 miljoni inimse hulgast, kes on riiki saabunud illegaalselt ega oma kõiki seaduslikke dokumente. Siiski puudub neil inimestel võimalus seaduslikult töötada, kolledžisse minna jms. Dokumentideta võõras linnas? Just nende noorte (kuni 16 a) jaoks on siiani edutult (st Senat pole seadustanud) kavandatud programmi DREAM Act (Development Relief and Education for Alien Minors Act).

No comments:

Post a Comment