Monday, October 3, 2011

Kangem kraam Utah’ moodi

Nagu Urmas juba kusagil mainis, erineb Utah teistest osariikidest oma monoliitse mormoonide kogukonna poolest. Mormoonid aga väldivad igasuguseid sõltuvust tekitavaid aineid. Narkootikumid ja alkohol kuuluvad lausa loogiliselt antud kategooria alla. Veidi ebatavalisemana võib tunduda, et selleks peetakse ka kohvi ning teed. Head kohvi on selle osariigi ’kohvikutest’ raske leida ning kohalike ’Earl Grey’ kotikeste sisse on bergamoti kõrvale teepuru suisa unustatud lisada. Kohvijoomisest loobununa ning rõõmsalt tee peale üle läinuna jääb ka sellest suhu vaid maitse nagu oleks umbses autotöökojas kopsud kohalikku õhku täis tõmmanud. Lubatud on igasugused taimeteed, kuid see kohvisõltlast vast vähe lohutab.

Alkoholiga läheb lugu veelgi keerulisemaks. Kanget alkoholi (sh ka veini!) müüakse Utah’s vaid selleks ranget litsentsi omavas poes (ma ei imestaks, kui Loganis oleks neid kokku üks). Sarnaselt nädalavahetusele omasele tegevusetusele on need poed pühapäeviti kinni. Lahja õlut seevastu on võimalik osta ka suurtest (rõhk sõnal ’suurtest’) toidupoodidest. Olles veebist pea viimse kui ühe pühapäeva kohta käiva FAQ sektsiooni läbi lugenud, suundusime julgelt kohalikku Walmarti (s.o. kaubamajja, mida kõige enam iseloomustab kauba kvaliteedi ja hinnavahemiku pöördvõrdeline seos kvaliteetpoega võrreldes). Kõik sujus ladusalt. Otsustasime Budweiseri kasuks – kohalik õlu ikkagi... Külmkapi peal oli vaid hoiatav silt, et tegemist on alkoholi sisaldavate jookidega ning enne jooma asumist tuleks sisuga lähemalt tutvuda. Kassa juurde jõudes tabas rõõmsaid poodlejaid aga shokk – õlu konfiskeeriti kurja kulmukibrutuse saatel, sest pühapäeviti PÕHJA Loganis õlut ei müüda. Kui soovite, siis sõitke, palun väga, LÕUNA Logani Walmarti ja ostke niipalju märjukest kui soovite.

Ma pean kindlasti siinkohal lisama, et tegemist ei ole rahvusvaheliste kuivanud kurkudest desperaadodega, kes meeleheitlikult keelekastet otsivad. Lihtsalt kui miski on nii keeruliseks tehtud, tekib sportlik huvi probleem lahendada. Mis me nende õlledega peale oleks hakanud on iseküsimus, sest ülikoolilinnaku territooriumil on alkoholi tarvitamine rangelt keelatud ning purjuspäi ringikolamine läheb maksma rohkem kui elu – sind ootab ülikoolist väljaviskamine :)

1 comment:

  1. Teist saavad ju nii täiskarsklased. Just tuli mul meelde, et mul on külmkapis üks õlu:)

    ReplyDelete